Schenk je aan een goed doel? Dan hoef je geen btw terug te betalen

Schenkt je zaak gratis goederen weg uit liefdadigheid? Goed nieuws, dan moet je hierop in principe geen btw doorstorten. We geven een overzicht van de voorwaarden.

De btw is in principe enkel recupereerbaar op goederen die je als belastingplichtige handelaar aankoopt voor jouw zaak. Haal je goederen uit jouw voorraad om gratis weg te schenken of privé te gebruiken, dan moet je de hierop gerecupereerde btw terugbetalen aan de btw-administratie. Toch bestaat er een uitzondering voor bepaalde voedingsmiddelen en niet-voedingsmiddelen die je wegschenkt aan liefdadigheidsinstanties.

Aftrekbaar als beroepskosten?

De geschonken goederen kan je niet aftrekken als beroepskosten in de personen- en vennootschapsbelasting.

Geschonken goederen

We maken een onderscheid tussen voedingsmiddelen en niet-voedingsmiddelen.

Onder voedingsmiddelen verstaan we middelen die bestemd zijn voor de menselijke consumptie en die niet meer verkocht kunnen worden tegen de oorspronkelijke commercialisatievoorwaarden. Denk daarbij aan de houdbaarheidsdatum die bijna verstrijkt of de verpakking die is beschadigd.

Daarnaast kan het ook gaan om levensnoodzakelijke niet-voedingsmiddelen zonder duurzaam karakter, en die – net zoals de voedingsmiddelen – niet meer verkocht kunnen worden tegen de oorspronkelijke commercialisatievoorwaarden. Hier vind je een niet-limitatieve lijst van de geaccepteerde en geweigerde niet-voedingsmiddelen.

Vanaf 1 december 2022 versoepelt de houdbaarheidsdatum van de goederen. Zo komen goederen waarvan de houdbaarheidsdatum verstrijkt ten laatste vijftien dagen na de schenkingsdatum, in aanmerking voor deze regeling. Hiervoor was dit maar vijf dagen.

Liefdadigheidsinstelling

Enkel gratis schenkingen aan bepaalde voedselbanken, lokale besturen, lokale liefdadigheidsinstellingen en verdeelplatformen komen in aanmerking voor deze regeling, voor zover zij erkend zijn om de ontvangen goederen in het kader van armoedebestrijding te verdelen onder behoeftige personen.

Administratieve verplichtingen

Wil je de btw-aftrek op deze geschonken goederen niet corrigeren, dan moet je een document opstellen dat deze schenking vaststelt, en dit uiterlijk de vijftiende dag van de maand na die waarin de goederen zijn geschonken. Dit document moet in twee exemplaren worden opgesteld en bovendien een aantal zaken vermelden zoals de schenkingsdatum, de aard en de hoeveelheid van de geschonken goederen enzovoort. Jouw btw-adviseur kan je hiermee helpen.

Let op, dit document moet je naar aanleiding van elke schenking opstellen. Om deze administratieve last te vereenvoudigen mag je ook een verzameldocument opstellen per maand.

Meer weten over deze nieuwe regeling of btw-kwesties in het algemeen?

Een SBB-adviseur in je buurt helpt je graag verder.

Anne-Sophie De Mol
Anne-Sophie De Mol
consultant accountancy & fiscaliteit