Waar en wanneer moet je je ondernemingsnummer vermelden?

Je mag jezelf pas echt zelfstandige noemen als je een ondernemingsnummer op zak hebt. Dat is een uniek nummer, zoals iedere persoon een rijksregisternummer heeft. Maar waar dient dit nummer voor? En vooral: waar en wanneer moet je het vermelden?

Je krijgt een ondernemingsnummer zodra je je inschrijft in de Kruispuntbank van Ondernemingen via een erkend ondernemingsloket – vóór de start van je zelfstandige activiteit. Daar moet je wel enkele gegevens voor doorgeven, zoals het rekeningnummer van je onderneming. 

Aan de hand van je ondernemingsnummer communiceren de verschillende overheidsdiensten met je zaak. Denk bijvoorbeeld aan de btw-administratie of de belastingcontrole.

Wanneer vermeld je je ondernemingsnummer? 

Je ondernemingsnummer bestaat uit 10 cijfers, dat je op alle handelsdocumenten moet vermelden. In de eerste plaats zijn dat uiteraard je facturen. Al horen daar ook nog een aantal andere gegevens op te staan, zoals een volgnummer en hoeveel btw je aanrekent. 

Maar ook op andere (digitale) documenten voor je zaak plaats je je ondernemingsnummer. Brieven, bestelbonnen, akten … Zelfs op je website én profielen op sociale media. En ook op de gebouwen die je voor je eigen zaak gebruikt, zoals een winkel, moet je nummer terug te vinden zijn.

Doe je aan ambulante handel – de verzamelnaam voor huis-aan-huisverkoop, verkoop op de openbare weg, op openbare markten of op andere plaatsen? Dan moet je ondernemingsnummer ook op je marktkraam, foodtruck, bestelwagen … staan. 

Op (gedrukte) folders, advertenties en andere reclame moet je je ondernemingsnummer niet vermelden, maar wel de verantwoordelijke uitgever. 

Tip: let ook op inkomende facturen

Als zelfstandige waak je best ook over de facturen van je leveranciers. Bij een fout kan de btw-administratie de aftrekbare btw verwerpen, waardoor je uiteindelijk een grotere som ophoest. Controleer dus zeker de handelsdocumenten van partners waar je mee samenwerkt. Bots je op een fout, geef hem dan zeker een seintje.

Waarom is de juiste vermelding belangrijk? 

Op het niet of foutief vermelden van je ondernemingsnummer staan administratieve boetes. Je kan bovendien persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de in het document aangegane verplichtingen, ook al heb je een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Je besteedt dus maar beter voldoende aandacht aan de correcte vermelding van je ondernemingsnummer. Een gewaarschuwd ondernemer is er twee waard!

Sta je te popelen om je eigen zaak op te richten? Met onze gratis startersgids kom je voorbereid aan de start.

 

Hendrik Goossens
Hendrik Goossens
dossierbeheerder accountancy & fiscaliteit